Σχολικό μπούλινγκ και αξιολόγηση παρενόχλησης: Κατανοώντας τα σημάδια και προσφέροντας Βοήθεια

Σχολικό μπούλινγκ και αξιολόγηση παρενόχλησης
Σχολικό μπούλινγκ και αξιολόγηση παρενόχλησης με βάση τα σημάδια σε θύτη και θύμα του μπούλινγκ

Η αξιολόγηση της παρενόχλησης από το σχολικό μπούλινγκ είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του bullying στο σχολείο.

Η παρενόχληση μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Συμπεριλαμβανομένης της σωματικής, λεκτικής, συναισθηματικής και ψηφιακής παρενόχλησης. Και μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική ευεξία ενός ατόμου.

Ενώ τα παιδιά που υφίστανται σχολικό μπούλινγκ, εκδηλώνουν σαφείς προειδοποιητικές ενδείξεις, η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί κατανόηση, γρήγορη ανίχνευση και άμεση συμπαράσταση σε αυτά.Τα παιδιά που υφίστανται σχολικό μπούλινγκ μπορεί να εμφανίζουν σημάδια όπως, ανεξήγητοι τραυματισμοί, αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και δυσκολίες στον ύπνο. Σημαντικό είναι να παρέχουμε βοήθεια σε αυτά τα παιδιά και να μην αγνοούμε το πρόβλημα.

Από την άλλη τα παιδιά που εκφοβίζουν άλλα παιδιά, μπορεί να εμφανίζουν αυξημένη αγριότητα. Και να έχουν φίλους που εκφοβίζουν άλλα παιδιά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και αυτά τα σημάδια. Και να παρεμβαίνουμε όταν διακρίνουμε τέτοια συμπεριφορά.

Στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά σπάνια αναφέρουν περιστατικά σχολικού μπούλινγκ. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και προσεκτικοί. Προσφέροντας την απαραίτητη υποστήριξη, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία όλων των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον.

Αξιολόγηση του σχολικού μπούλινγκ με βάση τα “σημάδια”:

Στην προσπάθεια προστασίας των παιδιών μέσα στο σχολικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα σημάδια του εκφοβισμού, Τόσο για τα θύματα, όσο και για τους θύτες.

Παρακάτω εκθέτουμε τα σημάδια του εκφοβισμού και τους λόγους που τα παιδιά μπορεί να μην αναζητήσουν βοήθεια για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

8 Σημάδια ότι ένα παιδί υφίσταται σχολικό μπούλινγκ

  1. Ανεξήγητοι τραυματισμοί : Ένα από τα πιο προφανή σημάδια του εκφοβισμού είναι οι ανεξήγητοι τραυματισμοί. Όταν ένα παιδί επανειλημμένα επιστρέφει σπίτι με μώλωπες ή τραυματισμούς, θα μπορούσε να είναι ένδειξη σωματικού εκφοβισμού.
  2. Χαμένα ή κατεστραμμένα αντικείμενα : Ο εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ή καταστροφή προσωπικών αντικειμένων. Όπως ρούχα, βιβλία, ηλεκτρονικά είδη ή κοσμήματα. Αυτά τα περιστατικά μπορεί να υποδηλώνουν παρενόχληση ή εκφοβισμό.
  3. Σωματικές παθήσεις : Οι συχνοί πονοκέφαλοι, οι στομαχόπονοι ή η προσποιητή ασθένεια μπορεί να είναι σημάδι ότι ένα παιδί βιώνει συναισθηματική δυσφορία, λόγω εκφοβισμού. Μπορεί να μην θέλουν να πάνε στο σχολείο, με αποτέλεσμα να παραλείψουν τα γεύματα και την πείνα.
  4. Διαταραχές ύπνου : Τα παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Βιώνουν συχνούς εφιάλτες ή δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Αυτό είναι μια εκδήλωση του άγχους και του φόβου που βιώνουν.
  5. Πτωτική σχολική επίδοση και απώλεια ενδιαφέροντος : Μια σημαντική αλλαγή στην ακαδημαϊκή επίδοση, η μείωση του ενδιαφέροντος για τη σχολική εργασία ή η απροθυμία να παρακολουθήσει το σχολείο μπορεί να είναι ένδειξη του συναισθηματικού εκφοβισμού που επιβαρύνει την ευημερία του παιδιού.
  6. Κοινωνική απόσυρση : Η ξαφνική απομόνωση από τους φίλους… Και η αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων, μπορεί να σημαίνει ότι ένα παιδί βιώνει εκφοβισμό. Μπορεί να φοβούνται την κρίση ή την ταπείνωση.
  7. Χαμηλή αυτοεκτίμηση : Τα θύματα εκφοβισμού συχνά βιώνουν αισθήματα ανικανότητας και μειωμένης αυτοεκτίμησης. Μπορεί να εσωτερικεύουν τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνουν από τους νταήδες.
  8. Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές : Σε ακραίες περιπτώσεις, τα παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό μπορεί να καταφύγουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Όπως να φύγουν από το σπίτι, να αυτοτραυματιστούν ή να μιλήσουν για αυτοκτονία… Ως κραυγή για βοήθεια.

7 Σημάδια ότι ένα παιδί εκφοβίζει και κάνει σχολικό μπούλινγκ στους άλλους

  1. Σωματικοί ή λεκτικοί καβγάδες : Τα παιδιά που επιδίδονται σε σωματικούς ή λεκτικούς καβγάδες με τους συνομηλίκους τους μπορεί να εμφανίζουν σημάδια εκφοβιστικής συμπεριφοράς.
  2. Συσχέτιση με φίλους νταήδες : Εάν ένα παιδί έχει φίλους που είναι γνωστοί νταήδες, μπορεί να επηρεαστεί ή να συμμετέχει σε μια τέτοια συμπεριφορά.
  3. Αυξημένη επιθετικότητα : Η αύξηση της επιθετικότητας, της εχθρότητας ή της κυριαρχίας στη συμπεριφορά ενός παιδιού, μπορεί να είναι σημάδι εκφοβισμού άλλων.
  4. Συχνές πειθαρχικές ενέργειες : Οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο γραφείο του διευθυντή. Ή η τιμωρία για θέματα συμπεριφοράς, μπορεί να υποδηλώνουν τη συμμετοχή του παιδιού στον εκφοβισμό.
  5. Ανεξήγητες “ιδιοκτησίες” : Όταν ένα παιδί αποκτά ξαφνικά ανεξήγητα επιπλέον χρήματα ή νέα αντικείμενα, μπορεί να εγείρει ανησυχίες για τη συμπεριφορά του.
  6. Έλλειψη ευθύνης : Τα παιδιά που αποφεύγουν συνεχώς να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους μπορεί να εμπλακούν σε εκφοβισμό. Μεταφέροντας την ευθύνη σε άλλους.
  7. Ανησυχία για τη φήμη : Ένα παιδί που ανησυχεί υπερβολικά για τη φήμη και τη δημοτικότητά του μπορεί να καταφύγει στον εκφοβισμό, για να διατηρήσει την κοινωνική του θέση.

5 λόγοι που τα παιδιά δεν ζητούν βοήθεια για το σχολικό μπούλινγκ που βιώνουν

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι πολλά παιδιά δεν αναζητούν βοήθεια όταν πέφτουν θύματα εκφοβισμού για διάφορους λόγους όπως:

  1. Φόβος της ανικανότητας : Ο εκφοβισμός μπορεί να κάνει ένα παιδί να αισθάνεται ανίσχυρο. Μπορεί να προσπαθήσουν να χειριστούν την κατάσταση μόνοι τους, για να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου.
  2. Φόβος αντεκδίκησης : Τα παιδιά μπορεί να φοβούνται τιμωρία από τον νταή αν αναφέρουν το περιστατικό. Κάτι που μπορεί να τα αποτρέψει από το να αναζητήσουν βοήθεια.
  3. Ταπείνωση και στίγμα : Ο εκφοβισμός είναι συχνά μια ταπεινωτική εμπειρία. Και τα παιδιά μπορεί να διστάζουν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες σε ενήλικες. Από φόβο κρίσης, ντροπής ή τιμωρίας.
  4. Κοινωνική απομόνωση : Τα παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό μπορεί ήδη να νιώθουν κοινωνικά απομονωμένα. Πιστεύοντας ότι κανείς δεν νοιάζεται ή δεν κατανοεί την κατάστασή τους.
  5. Απόρριψη από συνομηλίκους : Ο φόβος της απώλειας φίλων και η υποστήριξη των συνομηλίκων μπορεί να εμποδίσει τα παιδιά να αναζητήσουν βοήθεια. Καθώς οι φίλοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία τους από περαιτέρω εκφοβισμό.

Η αξιολόγηση της παρενόχλησης του σχολικού μπούλινγκ είναι το κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση του bullying στο σχολικό περιβάλλον

Η κατανόηση των σημαδιών του εκφοβισμού στα παιδιά, είτε είναι θύματα είτε θύτες, είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση αυτού του διάχυτου ζητήματος στο σχολικό περιβάλλον. Για να προστατεύσουμε την ευημερία των παιδιών μας, πρέπει να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα όπου θα αισθάνονται ασφαλή. Και θα ενθαρρύνονται να αναζητούν βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν τον εκφοβισμό.

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια, ενθαρρύνοντας την ανοιχτή επικοινωνία και παρέχοντας υποστήριξη, μπορούμε να εργαστούμε για ένα σχολικό περιβάλλον που διασφαλίζει τη συναισθηματική και ψυχολογική ευημερία των παιδιών μας. Σε κάθε σχολείο…