Απάντηση στο bullying (εκφοβισμό)

Θα έχεις ακούσει συχνά ότι η «ΕΠΙΘΕΣΗ» είναι η καλύτερη «ΑΜΥΝΑ».

Στις περιπτώσεις bullying όμως δεν ισχύει αυτό το ρητό. Θα λέγαμε ότι μάλλον ισχύει το αντίστροφο!

Όταν ένα παιδί γίνεται θύμα bullying,  η «άμυνα» του και ο τρόπος που θα υπερασπιστεί τον εαυτό του είναι στην ουσία και η δύναμή του. Είναι ο τρόπος του να κάνει την δική του «επίθεση» και να εξουδετερώσει τους δυνάστες τους.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά που κάνουν bullying, οι θύτες, βασίζονται κυρίως στον εκφοβισμό, δηλαδή στην έλλειψη δύναμης του θύματος να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Και όταν λέμε δύναμη δεν εννοούμε μόνο την σωματική δύναμη αλλά την ψυχική δύναμη να αποκαλύψουν τα δεινά που περνάνε, να μιλήσουν σε κάποιον τρίτο. Αυτό είναι το πρώτο και σπουδαιότερο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος που υποφέρει από κακοποιητικές συμπεριφορές εντός ή εκτός σχολείου και έτσι να αποδυναμώσει τους θύτες / bullers. Μιλώντας άμεσα με τους δασκάλους ή τους γονείς το θύμα περνάει στην Άμυνα που θα  του επιτρέψει να πάρει το προβάδισμα της «Νίκης».

Αυτή είναι η κίνηση που όλοι όσοι σε εκφοβίζουν, δεν περιμένουν να κάνεις.

Γι΄ αυτό να θυμάσαι : η Άμυνα είναι η καλύτερη Επίθεση!

Υπάρχουν όμως και εκείνα τα παιδιά που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι είναι θύματα bullying. Θεωρούν τον εαυτό τους κατώτερο από τους άλλους, νιώθουν μέσα τους ότι δεν αξίζουν τον σεβασμό και την εκτίμηση των συμμαθητών τους ή των φίλων τους γιατί έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί και οι γονείς τους ακόμη να μην τους έχουν δώσει όλη εκείνη την αγάπη και φροντίδα που χρειάζεται ένα παιδί.

Εάν νιώθεις άσχημα ως παιδί, εάν αισθάνεσαι ότι βιώνεις δύσκολες καταστάσεις που σε στενοχωρούν, τότε μίλα! Ξεκίνα την δική σου επίθεση απλά μιλώντας και αποκαλύπτοντας τι σου συμβαίνει σε κάποιον μεγαλύτερο από εσένα, δάσκαλο, καθηγητή, στο Χαμόγελο του παιδιού ακόμη και στην αστυνομία. Μην διστάσεις να μιλήσεις και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Είναι δικαίωμα σου και υποχρέωσή σου! Η  Άμυνά σου είναι η καλύτερη Επίθεσή σου!

Μιλώντας για άμυνα και επίθεση μια καλή πρακτική για όλα τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι η ενδυνάμωση μέσα από τη γυμναστική. Και η γυμναστική στα παιδιά είναι συνδεδεμένη με τον αθλητισμό. Μέσα από οποιοδήποτε άθλημα μπορούμε πάντα να δυναμώσουμε το σώμα μας αλλά και να παίξουμε, να εκτονωθούμε και να ηρεμήσουμε μετά από μια δύσκολη ημέρα. Μέσα από τα σπορ και τον αθλητισμό μαθαίνουμε καλύτερα το σώμα μας και τις δυνάμεις μας και μπορούμε να αμυνθούμε όταν και εφόσον χρειαστεί. Αποκτούμε αυτοπεποίθηση και γινόμαστε πιο δυνατοί πρώτα στο πνεύμα και μετά στο σώμα μας.

Η επιλογή ενός ομαδικού αθλήματος μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τα παιδιά. Τα ομαδικά αθλήματα προάγουν τις αρχές τις αλληλεγγύης και σεβασμού. Μέσα σε μια ομάδα αναγνωρίζονται τα χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού και όλοι μαθαίνουν να εκτιμούν τα ταλέντα των υπολοίπων στην ομάδα. Ο θετικός ανταγωνισμός ενισχύει τη σχέση των μελών της ομάδας και κάθε παιδί νιώθει περήφανο για την επίτευξη των στόχων της ομάδας, αποκτώντας παράλληλα εμπιστοσύνη στις δικές του δυνάμεις. Το παιδί μέσα από τη συμμετοχή του σε μια ομάδα , μπορεί να αποκτήσει φίλους , υποστηρικτές και να έχει ισχυρούς συμμάχους όταν και όποτε τους χρειαστεί.

Οι σχολές αυτοάμυνας καθώς και οι σχολές εκμάθησης πολεμικών τεχνών μπορούν επίσης να προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε ένα παιδί και να το κάνουν ταυτόχρονα αποδεκτό σε μία ομάδα.

Το τζούντο είναι ένα άθλημα που εστιάζει στην ενθάρρυνση του αυτοελέγχου και των γνώσεων αυτοάμυνάς ενώ παράλληλα τονώνει τις σωματικές ικανότητες των παιδιών. Εξασκεί αρετές όπως είναι η πειθαρχεία, ο αυτοσεβασμός και η ηρεμία στα παιδιά. Στις μέρες μας ολοένα και περισσότερα αγόρια αλλά και  κορίτσια επιλέγουν το συγκεκριμένο άθλημα.

Η ενόργανη ή η ρυθμική γυμναστική μπορούν επίσης να αποτελέσουν επιλογές για τα κορίτσια που επιθυμούν να γυμνάσουν ομοιόμορφα το σώμα τους αλλά να βοηθήσουν ταυτόχρονα τα παιδιά να ενταχθούν σε μια ομάδα με κοινό στόχο και όραμα.

Θυμήσου πως ότι κι αν βιώνεις δεν είσαι μόνος! Παντού υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να σε ακούσουν και να σε βοηθήσουν. Μην απομονώνεσαι και μην μένεις μόνος γιατί έτσι γίνεσαι εύκολος στόχος.

Φαινόμενα bullying εμφανίζονται συνεχώς όλο και αυξανόμενα στη χώρα μας. Πρέπει να σταματήσουμε αυτές τις συμπεριφορές προτού πάρουν γιγάντιες διαστάσεις.

Εάν ενωθούμε όλοι  μαζί μπορούμε να νικήσουμε αυτές τις ομάδες παιδιών – εφήβων που συχνά μπορεί και άθελά τους να γίνουν μέρος ενός κυκλώματος που εκφοβίζει μικρότερα και αδύναμα παιδιά.

Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι και οι θύτες έχουν υπάρξει πρώτα θύματα αντίστοιχων κακοποιητικών συμπεριφορών. Και προκειμένου να φανούν κι εκείνοι δυνατοί προσπαθούν να επιβληθούν στους πιο αδύναμους από εκείνους. Εάν πάλι δεν έχουν υπάρξει θύματα στο παρελθόν , μπορούν εύκολα να συμμετέχουν σε μια ομάδα που κάνει bullying σε άλλα παιδιά προκειμένου να μην βρεθούν κι εκείνα στη θέση του θύματος κάποια στιγμή στο μέλλον. Δηλαδή κι αυτά τα παιδιά μπορεί να υποκινούνται από το φόβο.