Άλλες επιθετικές συμπεριφορές στο bullying (εκφοβισμό)

Όταν μιλάμε για bullying (εκφοβισμό), συχνά σκεφτόμαστε συγκεκριμένες συμπεριφορές όπως η σωματική επιθετικότητα, η λεκτική κακοποίηση ή ο κοινωνικός αποκλεισμός. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες επιθετικές συμπεριφορές που μπορεί επίσης να αποτελούν μέρος του εκφοβισμού. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε μερικές από αυτές τις συμπεριφορές και τον αντίκτυπό τους σε άτομα και κοινότητες.

Κυβερνοbullying (cyber-εκφοβισμός)

Το cyberbullying είναι μια μορφή εκφοβισμού που εμφανίζεται στο διαδίκτυο ή μέσω ψηφιακών συσκευών. Μπορεί να περιλαμβάνει την αποστολή απειλητικών μηνυμάτων, τη διάδοση φημών ή κουτσομπολιά, την κοινή χρήση ντροπιαστικών φωτογραφιών ή βίντεο ή την πλαστοπροσωπία κάποιου άλλου. Το cyberbullying μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε άτομα, καθώς μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και μπορεί να είναι εύκολο να ξεφύγει. Με ευρύτερο αντίκτυπο στις κοινότητες, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και εύκολα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σεξουαλική παρενόχληση

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια μορφή εκφοβισμού που περιλαμβάνει ανεπιθύμητες σεξουαλικές προβολές, σχόλια ή χειρονομίες. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει σωματική επαφή, όπως ένα ύποπτο άγγιγμα. Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να συμβεί σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, των χώρων εργασίας και των δημόσιων χώρων. Μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα άτομα, οδηγώντας σε αισθήματα ντροπής, άγχους και κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να συμβάλει σε ένα τοξικό και μη ασφαλές περιβάλλον για όλους.

Bullying (εκφοβισμός)

Το bullying (εκφοβισμός) είναι μια συμπεριφορά που έχει σκοπό να δημιουργήσει φόβο ή άγχος στους άλλους. Μπορεί να περιλαμβάνει απειλές σωματικής βλάβης, λεκτική κακοποίηση ή άλλες μορφές επιθετικότητας. Το bullying (εκφοβισμός) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ή τη χειραγώγηση άλλων και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα άτομα και τις κοινότητες. Μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμη και σωματική βλάβη.

Διάκριση

Η διάκριση είναι μια μορφή εκφοβισμού, που περιλαμβάνει την άδικη μεταχείριση ατόμων με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, το φύλο, τη σεξουαλικότητα ή άλλα χαρακτηριστικά τους. Μπορεί να περιλαμβάνει αποκλεισμό από κοινωνικές ομάδες, υποτιμητικά σχόλια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης. Οι διακρίσεις μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τα άτομα, οδηγώντας σε αισθήματα ντροπής, θυμού και απομόνωσης. Μπορεί επίσης να συμβάλει σε ευρύτερα ζητήματα κοινωνικής ανισότητας και αδικίας.

Παρενόχληση

Η παρενόχληση είναι μια συμπεριφορά που περιλαμβάνει την επανειλημμένη στόχευση κάποιου με ανεπιθύμητη προσοχή ή επαφή. Μπορεί να περιλαμβάνει το να ακολουθεί κάποιος κάποιον, να του τηλεφωνεί ή να του στέλνει μηνύματα επανειλημμένα ή να εμφανίζεται στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας του. Η παρενόχληση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα άτομα, οδηγώντας σε συναισθήματα φόβου, άγχους και ανικανότητας. Μπορεί επίσης να συμβάλει σε μια ευρύτερη κουλτούρα παρενόχλησης και κακοποίησης.

Hazing

Η κακία είναι μια μορφή εκφοβισμού που συχνά συνδέεται με αδελφότητες, και άλλους οργανισμούς. Περιλαμβάνει την υποβολή νέων μελών σε εξευτελιστικές ή επικίνδυνες τελετουργίες, προκειμένου να κερδίσουν την αποδοχή ή να αποδείξουν την πίστη τους. Ο θόρυβος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα άτομα, οδηγώντας σε σωματική βλάβη, συναισθηματικό τραύμα, ακόμη και θάνατο. Μπορεί επίσης να συμβάλει σε μια κουλτούρα τοξικής αρρενωπότητας και βίας.

Η πρόληψη του εκφοβισμού

Η πρόληψη του εκφοβισμού απαιτεί έναν συνδυασμό εκπαίδευσης, πολιτικής και κοινοτικής υποστήριξης.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος όπου όλοι νιώθουν ότι τους εκτιμούν και τους σέβονται. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη θέσπιση σαφών κανόνων και συνεπειών για τη συμπεριφορά εκφοβισμού, την προώθηση θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και την παροχή πόρων και υποστήριξης σε όσους έχουν πληγεί από τον bullying (εκφοβισμό).

Περιλαμβάνει επίσης την αντιμετώπιση των υποκείμενων ζητημάτων που συμβάλλουν στον bullying (εκφοβισμό), όπως η κοινωνική ανισότητα, οι διακρίσεις και η τοξική αρρενωπότητα.