Η απάντηση στο bullying (σχολικό εκφοβισμό) με την βοήθεια επαγγελματία σε Πολεμικές Τέχνες, Ψυχική Υγεία και Νομικά

Η απάντηση στο bullying (σχολικό εκφοβισμό) με την βοήθεια επαγγελματία σε Πολεμικές Τέχνες, Ψυχική Υγεία και Νομικά
Η απάντηση στο bullying (σχολικό εκφοβισμό) με την βοήθεια επαγγελματία σε Πολεμικές Τέχνες, Ψυχική Υγεία και Νομικά

Θα έχεις ακούσει συχνά ότι
«Η Καλύτερη Άμυνα Είναι Η Επίθεση»

Όταν ένα παιδί γίνεται θύμα bullying,  η «άμυνα» του και ο τρόπος που θα υπερασπιστεί τον εαυτό του είναι στην ουσία και η δύναμή του. Είναι ο τρόπος του να κάνει την δική του «επίθεση» και να εξουδετερώσει τους δυνάστες τους.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά που κάνουν bullying, οι θύτες, βασίζονται κυρίως στην έλλειψη δύναμης του θύματος να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Και όταν λέμε δύναμη δεν εννοούμε μόνο την σωματική δύναμη, αλλά την ψυχική δύναμη να αποκαλύψουν τα δεινά που περνάνε τα θύματα. Να μιλήσουν σε κάποιον τρίτο.

Αυτό είναι το πρώτο και σπουδαιότερο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος που υποφέρει από κακοποιητικές συμπεριφορές εντός ή εκτός σχολείου. Και έτσι να αποδυναμώσει τους θύτες / bullers. Μιλώντας άμεσα με τους δασκάλους ή τους γονείς το θύμα περνάει στην Άμυνα. Που θα  του επιτρέψει να πάρει το προβάδισμα της «Νίκης».

Αυτή την κίνηση που όλοι όσοι σε εκφοβίζουν, δεν περιμένουν να την κάνεις….

Γι΄ αυτό να θυμάσαι : η Άμυνα είναι η καλύτερη Επίθεση!

Υπάρχουν όμως και εκείνα τα παιδιά που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι είναι θύματα bullying. Θεωρούν τον εαυτό τους κατώτερο από τους άλλους. Νιώθουν μέσα τους ότι δεν αξίζουν τον σεβασμό και την εκτίμηση των συμμαθητών τους ή των φίλων τους. Γιατί; Έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί και οι γονείς τους να μην τους έχουν δώσει όλη εκείνη την αγάπη και φροντίδα που χρειάζεται ένα παιδί…

Εάν νιώθεις άσχημα ως παιδί, εάν αισθάνεσαι ότι βιώνεις δύσκολες καταστάσεις που σε στενοχωρούν, τότε μίλα! Ξεκίνα την δική σου επίθεση απλά μιλώντας και αποκαλύπτοντας τι σου συμβαίνει σε κάποιον μεγαλύτερο από εσένα. Δάσκαλο, καθηγητή, στο Χαμόγελο του παιδιού… Ακόμη και στην αστυνομία. Μην διστάσεις να μιλήσεις και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου.

Είναι δικαίωμα σου και υποχρέωσή σου! Η  Άμυνά σου είναι η καλύτερη Επίθεσή σου!

Τρόποι αντιμετώπισης του εκφοβισμού με την βοήθεια κάποιου επαγγελματία

Ο εκφοβισμός είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς. Παρακάτω, θα εξερευνήσουμε τρεις αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του εκφοβισμού. Αξιοποιώντας τη βοήθεια επαγγελματιών. Από τις πολεμικές τέχνες, μέχρι τη συμβουλευτική των ψυχολόγων και τη νομική υποστήριξη των δικηγόρων.

Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον εκφοβισμό και να προστατευθείτε από αυτόν με 3 αποτελεσματικούς τρόπους:

1ος τρόπος αντιμετώπισης του bullying [εκφοβισμού]: Μάθε μια πολεμική τέχνη από έναν δάσκαλο αυτοάμυνας

Μιλώντας για άμυνα και επίθεση, μια καλή πρακτική για όλα τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι η ενδυνάμωση μέσα από τη γυμναστική.

Η γυμναστική στα παιδιά είναι συνδεδεμένη με τον αθλητισμό. Μέσα από οποιοδήποτε άθλημα, μπορούμε πάντα να δυναμώσουμε το σώμα μας αλλά και να παίξουμε, να εκτονωθούμε και να ηρεμήσουμε, μετά από μια δύσκολη ημέρα. Μέσα από τα σπορ και τον αθλητισμό μαθαίνουμε καλύτερα το σώμα μας και τις δυνάμεις μας. Και μπορούμε να αμυνθούμε όταν και εφόσον χρειαστεί. Αποκτούμε αυτοπεποίθηση και γινόμαστε πιο δυνατοί… Πρώτα στο πνεύμα και μετά στο σώμα μας.

Η επιλογή ενός ομαδικού αθλήματος μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τα παιδιά.

Τα ομαδικά αθλήματα προάγουν τις αρχές τις αλληλεγγύης και του σεβασμού. Μέσα σε μια ομάδα αναγνωρίζονται τα χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού. Και όλοι μαθαίνουν να εκτιμούν τα ταλέντα των υπολοίπων στην ομάδα. Ο θετικός ανταγωνισμός ενισχύει τη σχέση των μελών της ομάδας. Και κάθε παιδί νιώθει περήφανο για την επίτευξη των στόχων της ομάδας, αποκτώντας παράλληλα εμπιστοσύνη και στις δικές του δυνάμεις. Το παιδί μέσα από τη συμμετοχή του σε μια ομάδα, μπορεί να αποκτήσει φίλους, υποστηρικτές. Και να έχει ισχυρούς συμμάχους, όταν και όποτε τους χρειαστεί…

Σχολές αυτοάμυνας και οι σχολές εκμάθησης πολεμικών τεχνών

Οι σχολές αυτοάμυνας καθώς και οι σχολές εκμάθησης πολεμικών τεχνών μπορούν επίσης να προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε ένα παιδί. Ενώ παράλληλα το κάνουν και αποδεκτό σε μία ομάδα.

Το τζούντο είναι ένα άθλημα που εστιάζει στην ενθάρρυνση του αυτοελέγχου και των γνώσεων αυτοάμυνάς. ενώ παράλληλα τονώνει και τις σωματικές ικανότητες των παιδιών. Εξασκεί αρετές όπως είναι η πειθαρχία, ο αυτοσεβασμός και η ηρεμία στα παιδιά. Στις μέρες μας ολοένα και περισσότερα αγόρια αλλά και κορίτσια επιλέγουν το συγκεκριμένο άθλημα.

Η ενόργανη ή η ρυθμική γυμναστική μπορούν επίσης να αποτελέσουν επιλογές για τα κορίτσια που επιθυμούν να γυμνάσουν ομοιόμορφα το σώμα τους. Παράλληλα τα βοηθά να ενταχθούν και σε μια ομάδα με κοινό στόχο και όραμα.

Θυμήσου πως ότι κι αν βιώνεις δεν είσαι μόνος!

Παντού υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να σε ακούσουν και να σε βοηθήσουν….

Μην απομονώνεσαι! Και μην μένεις μόνος! Γιατί έτσι γίνεσαι εύκολος στόχος….

StopBullying.gr

Φαινόμενα bullying εμφανίζονται συνεχώς όλο και αυξανόμενα στη χώρα μας. Πρέπει να σταματήσουμε αυτές τις συμπεριφορές, προτού πάρουν γιγάντιες διαστάσεις.

Εάν ενωθούμε όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε αυτές τις ομάδες παιδιών – εφήβων. Που συχνά, μπορεί και άθελά τους, να γίνουν μέρος ενός κυκλώματος που εκφοβίζει μικρότερα και αδύναμα παιδιά.

Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι και οι θύτες έχουν υπάρξει πρώτα θύματα αντίστοιχων κακοποιητικών συμπεριφορών. Και προκειμένου να φανούν κι εκείνοι δυνατοί προσπαθούν να επιβληθούν στους πιο αδύναμους από εκείνους.

Εάν πάλι δεν έχουν υπάρξει θύματα στο παρελθόν , μπορούν εύκολα να συμμετέχουν σε μια ομάδα που κάνει bullying σε άλλα παιδιά. Προκειμένου να μην βρεθούν κι εκείνα στη θέση του θύματος κάποια στιγμή στο μέλλον. Δηλαδή κι αυτά τα παιδιά μπορεί να υποκινούνται από το φόβο.

2ος τρόπος αντιμετώπισης του bullying [εκφοβισμού]: Βρες έναν καλό ψυχολόγο

Οι συνέπειες του bullying μπορεί να είναι πολύ άσχημες και να επηρεάσουν άμεσα και την ψυχική υγεία των θυμάτων. Για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτήν τη μορφή κακοποίησης, είναι σημαντικό να βρουν υποστήριξη και επαγγελματική βοήθεια.

Ένας ακόμα τρόπος αντιμετώπισης του bullying είναι η συνεργασία σας με έναν ειδικό ψυχολόγο. Για να αντιμετωπίσετε τα ψυχολογικά και συναισθηματικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει το bullying σε εσάς.

Μερικές συμβουλές για να βρείτε έναν καλό ψυχολόγο είναι οι παρακάτω

  • Ενημερωθείτε: Αναζητήστε πληροφορίες για ψυχολόγους στην περιοχή σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον σχολικό σας σύμβουλο ή τον εκπαιδευτικό σας για συστάσεις.
  • Συνομιλήστε με τον οικογενειακό γιατρό σας ή τον σχολικό σύμβουλο: Μπορείτε να συζητήσετε το θέμα με τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον σχολικό σύμβουλο. Οι οποίοι μπορεί να σας παράσχουν πληροφορίες, σχετικά με ψυχολόγους που μπορεί να είναι κατάλληλοι για την κατάστασή σας.
  • Συνέντευξη με ψυχολόγο: Επικοινωνήστε με πολλούς ψυχολόγους και προγραμματίστε συναντήσεις μαζί τους. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε έναν επαγγελματία που να αισθάνεστε άνετα να συνεργάζεστε και να επικοινωνείτε μαζί του.
  • Αξιολόγηση της εμπειρίας τους: Ρωτήστε τον ψυχολόγο για την εμπειρία του στον τομέα του bullying και της συμπεριφορικής θεραπείας που παρέχει. Είναι σημαντικό να επιλέξετε κάποιον με εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτού του είδους προβλημάτων.
  • Συζητήστε το κόστος της θεραπείας και την διάρκεια της: Ρωτήστε για το κόστος των συνεδριών και αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η χρηματοδότηση από τον ασφαλιστικό σας φορέα. Επιπλέον δημιουργείστε μαζί με τον ψυχολόγο σας ένα time frame, για την διάρκεια των συναντήσεων σας.
  • Συνεργαστείτε με εμπιστοσύνη στον ψυχολόγο σας: Αφού επιλέξετε έναν ψυχολόγο, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε στενά μαζί του για την αντιμετώπιση του bullying και την ανάκτησης της αυτοπεποίθησης σας.

Να θυμάστε πάντα ότι η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του bullying και της ψυχολογικής υποστήριξης. Δεν είναι ντροπή. Πολλές φορές είναι ανάγκη!

Όταν πνίγεστε και βρίσκεστε σε αδιέξοδο, αναζητήστε άμεσα βοήθεια!

Ακούστε μας… Τα έχουμε περάσει κι εμείς…

3ος τρόπος αντιμετώπισης του bullying [εκφοβισμού]: Βρες έναν καλό δικηγόρο

Εστιάστε στη σημασία της νομικής προστασίας. Και πώς η συνεργασία με έναν καλό δικηγόρο μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των νομικών πτυχών του bullying. Η νομική συμβουλή και η υποστήριξη από έναν ειδικευμένο δικηγόρο μπορεί να προστατεύσει τα θύματα του bullying. Και να εξασφαλίσει ότι η δικαιοσύνη εξυπηρετείται.

Ειδικά όταν δεν βλέπεται φως και καμμιά άλλη λύση στον ορίζοντα…

Μερικές συμβουλές για να βρείτε έναν καλό ψυχολόγο είναι οι παρακάτω

Βεβαιωθείτε ότι ο δικηγόρος έχει ειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα: Όταν αναζητάτε έναν δικηγόρο για την αντιμετώπιση του bullying, βεβαιωθείτε ότι έχει εμπειρία και ειδίκευση σε θέματα που σχετίζονται με την παραβίαση των δικαιωμάτων σας ή του παιδιού σας στο σχολείο.

Συμβουλευτείτε τη νομική επαγγελματική εταιρεία ή τον σύλλογο δικηγόρων: Οι νομικές επαγγελματικές εταιρείες και οι σύλλογοι δικηγόρων μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με καταρτισμένους δικηγόρους που εξειδικεύονται σε θέματα σχολικής βίας.

Ερευνήστε το ιστορικό και την επαγγελματική φήμη του δικηγόρου: Ερευνήστε το ιστορικό του δικηγόρου και την επαγγελματική του φήμη. Μπορείτε να ψάξετε για αξιολογήσεις και κριτικές από προηγούμενους πελάτες.

Συνεννοηθείτε και ζητήστε αναφορές: Προτού αποφασίσετε, συναντηθείτε με τον δικηγόρο για μια αρχική συνάντηση και συζητήστε την υπόθεσή σας. Ζητήστε αναφορές από προηγούμενες υποθέσεις που έχει αναλάβει.

Συζητήστε το κόστος και τις διαδικασίες: Ρωτήστε τον δικηγόρο για το κόστος των υπηρεσιών του και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην υπόθεση σας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη χρηματοδότηση και να συζητήσετε τις αναμενόμενες δαπάνες.

Σε κάθε περίπτωση, η εύρεση ενός καλού δικηγόρου μπορεί να είναι κρίσιμη για την προστασία των δικαιωμάτων σας ή του παιδιού σας. Για την έγκαιρη αντιμετώπιση του bullying που υφίσταται εσείς ή κάποιος από την οικογένεια σας.