Ορισμός Bullying:

Με τον όρο «σχολικό εκφοβισμό» περιγράφουμε μια βίαιη ενέργεια ή πράξη που γίνεται από έναν μαθητή σε έναν άλλον κατ΄ εξακολούθηση. Και σκοπό έχει να βλάψει το θύμα το οποίο συνήθως δυσκολεύεται να προστατέψει τον εαυτό του.

Η επίθεση ξεκινάει από την επιθυμία ενός ατόμου να βλάψει κάποιον άλλον και συχνά προϋποθέτει άνιση κατανομή δύναμης απέναντι στο θύμα.

Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει επίσης φαινόμενα όπως απειλές, διάδοση φημολογίας κακόβουλης σε βάρος κάποιου παιδιού, αλλά ακόμη και την περιθωριοποίηση ενός παιδιού από ένα υποσύνολο ή μια ομάδα. Με άλλα λόγια, εμείς εδώ στην Ελλάδα θα ορίζαμε τον εκφοβισμό ως «νταηλίκι».

Όλοι θυμόμαστε τον νταή του σχολείου που έριχνε ξύλο στα υπόλοιπα παιδιά και ήταν συνήθως από τους χειρότερους μαθητές στην τάξη. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από το παρελθόν και τείνουν να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Τα παιδιά βασανίζονται περισσότερο σήμερα λόγω των πολλαπλών μορφών που μπορεί να πάρει σήμερα ο εκφοβισμός κυρίως λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας.

Χαρακτηριστικά & Μορφές του Bullying

Ο Rigby (1996) αναφέρει 2 τύπους εκφοβισμού:

  • τον βλαπτικό ή κακόβουλο τύπο & σε αυτόν τον τύπο ανήκουν τα παιδιά εκείνα που συνειδητά επιλέγουν να προκαλέσουν βλάβη σε έναν άλλον μαθητή
  • τον μη-βλαπτικό τύπο.

Σε αυτόν τον τύπο ο εκφοβισμός δεν προκαλείται συνειδητά.

Η σχολική βία εμπεριέχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά όπως είναι η ισχύς και ο έλεγχος. Άλλα χαρακτηριστικά είναι:

  • η αναντιστοιχία δύναμης ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα, σωματική ή ψυχολογική, η επιβολή βούλησης, η κατάχρηση εξουσίας ή η απειλή εκφοβισμού.
  • η συμπεριφορές που γίνονται επαναλαμβανόμενα ή σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • η εσκεμμένη πρόκληση βλάβης ή ζημίας ή κακοποίησης.
  • το αίσθημα ευχαρίστησης και ικανοποίησης του θύτη από τον εκφοβισμό
  • το αίσθημα δυσφορίας και ανικανότητας  από το θύμα που συχνά είναι αδύναμο να υπερασπιστεί στον εαυτό του.

Bullying (εκφοβισμός) τι είναι;

Το bullying (εκφοβισμός) είναι ένας τύπος επιθετικής συμπεριφοράς που είναι σκόπιμα επιβλαβής, επαναλαμβανόμενος και συνεπάγεται ανισορροπία δύναμης.

Μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως σωματικό, λεκτικό και κοινωνικό bullying (εκφοβισμός).

Αν και το bullying (εκφοβισμός) συνδέεται συχνά με παιδιά και εφήβους, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, των χώρων εργασίας και των διαδικτυακών περιβαλλόντων.

Παρακάτω ακολουθούν 3 κοινά για όλους μας τύποι Bullying:

  • Το σωματικό bullying (εκφοβισμός) περιλαμβάνει χτυπήματα, κλωτσιές, σπρωξίματα και άλλες μορφές σωματικής επιθετικότητας.
  • Το λεκτικό bullying (εκφοβισμός) περιλαμβάνει την επωνυμία, τα πειράγματα και την προσβολή.
  • Το κοινωνικό bullying (εκφοβισμός), γνωστός και ως σχεσιακή επιθετικότητα. Περιλαμβάνει τον αποκλεισμό ή τον εξοστρακισμό κάποιου από μια κοινωνική ομάδα, τη διάδοση φημών ή κουτσομπολιά και άλλες μορφές χειραγώγησης και ελέγχου.

Το bullying (εκφοβισμός) μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για όσους στοχοποιούνται, όπως κατάθλιψη, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτοκτονία. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των ατόμων που εμπλέκονται.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του εκφοβισμού, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στη συμπεριφορά, τη διάθεση και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Τα παιδιά που υφίστανται bullying (εκφοβισμός) μπορεί επίσης να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, στομαχόπονους και δυσκολία στον ύπνο.

Η πρόληψη του εκφοβισμού συνεπάγεται τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος όπου όλοι νιώθουν ότι έχουν αξία και σεβασμό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη θέσπιση σαφών κανόνων και συνεπειών για τη συμπεριφορά εκφοβισμού, την προώθηση θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και την παροχή πόρων και υποστήριξης σε όσους έχουν πληγεί από το bullying (εκφοβισμό).

Τα σχολεία και οι γονεις στο Bullying

Τα σχολεία μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη του εκφοβισμού. Εφαρμόζοντας προγράμματα κατά του εκφοβισμού που διδάσκουν τους μαθητές για τις βλαβερές συνέπειες του εκφοβισμού που να παρέχουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς.

Οι δάσκαλοι και το προσωπικό μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε συμπεριφορές εκφοβισμού. Και να παρέχουν υποστήριξη σε όσους έχουν πληγεί.

Οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην πρόληψη του εκφοβισμού. Μιλώντας στα παιδιά τους για συμπεριφορές εκφοβισμού, ενθαρρύνοντας θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και διαμορφώνοντας την συμπεριφορά με σεβασμό. Είναι σημαντικό οι γονείς να ακούν τα παιδιά τους και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους εάν υποψιάζονται ότι το παιδί τους υφίσταται bullying (εκφοβισμό).

Υποστήριξη κατά του Bullying

Εκτός από τις προσπάθειες πρόληψης, είναι σημαντικό να παρέχεται υποστήριξη σε όσους έχουν πληγεί από το bullying (εκφοβισμό). Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υπηρεσίες συμβουλευτικής και θεραπείας, ομάδες υποστήριξης συνομηλίκων και άλλους πόρους που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να θεραπευτούν και να αναρρώσουν από τις επιπτώσεις του εκφοβισμού.

Συμπερασματικά, το bullying (εκφοβισμός) είναι μια επιβλαβής συμπεριφορά που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για όσους στοχοποιούνται.

Η πρόληψη του εκφοβισμού απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια που περιλαμβάνει σχολεία, γονείς, φροντιστές και την ευρύτερη κοινότητα. Δουλεύοντας μαζί για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, μπορούμε να βοηθήσουμε στην πρόληψη του εκφοβισμού και να προωθήσουμε θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις για όλους.