Ορισμός Bullying: Τι είναι το bullying [εκφοβισμός];

Τι είναι το bullying [Ορισμός εκφοβισμού]
Τι είναι το bullying [Ορισμός εκφοβισμού]

Ο εκφοβισμός (bullying) είναι μια αρνητική και επιβλαβή συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από την επανειλημμένη και συστηματική ψυχολογική, συναισθηματική, ή φυσική επίθεση, προσβολή, ή απειλή απέναντι σε ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων. Αυτή η συμπεριφορά εκτελείται από ένα άτομο ή μια ομάδα που διαθέτει υψηλότερο επίπεδο εξουσίας ή κοινωνικής θέσης από το θύμα.

Ο εκφοβισμός συνήθως συμβαίνει επί μακρόν. Με σκοπό να προκαλέσει βλάβη, τρομοκρατία, ή πόνο στο θύμα του. Και μπορεί να λαμβάνει χώρα σε διάφορους τομείς της ζωής. Όπως π.χ στο σχολείο, στο χώρο εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα. Συχνά εκδηλώνεται και μέσω του διαδικτύου (κυβερνοεκφοβισμός).

Ο εκφοβισμός αποτελεί σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα. Και απαιτεί δράση για την πρόληψή του και την προστασία των θυμάτων.

Η επίθεση ξεκινάει από την επιθυμία ενός ατόμου να βλάψει κάποιον άλλον. Και συχνά προϋποθέτει άνιση κατανομή δύναμης απέναντι στο θύμα.

Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει επίσης φαινόμενα όπως απειλές και διάδοση κακόβουλης φημολογίας σε βάρος κάποιου παιδιού. Ακόμη και με την περιθωριοποίηση ενός παιδιού, από ένα υποσύνολο ή μια ομάδα.

Εμείς με απλά λόγια εδώ στην Ελλάδα θα ορίζαμε τον εκφοβισμό ως «νταηλίκι».

Όλοι θυμόμαστε τον νταή του σχολείου που έριχνε ξύλο στα υπόλοιπα παιδιά. Και ήταν συνήθως από τους χειρότερους μαθητές στην τάξη. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από το παρελθόν. Και τείνουν να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Και δυστυχώς ταπαιδιά βασανίζονται πολύ περισσότερο σήμερα. Λόγω των πολλαπλών μορφών που μπορεί να πάρει ο εκφοβισμός, κυρίως λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας που ευνοεί την ανωνυμία.

Χαρακτηριστικά & Μορφές του Bullying

Ο Rigby (1996) αναφέρει 2 τύπους εκφοβισμού:

  • Τον βλαπτικό ή κακόβουλο τύπο: Σε αυτόν τον τύπο ανήκουν τα παιδιά εκείνα που συνειδητά επιλέγουν να προκαλέσουν βλάβη σε έναν άλλον μαθητή.
  • Τον μη-βλαπτικό τύπο: Σε αυτόν τον τύπο ο εκφοβισμός δεν προκαλείται συνειδητά.

Χαρακτηριστικά θύτη στο bullying
[Ο “νταής” – Το “bully” άτομο]

Τα χαρακτηριστικά του θύτη σε περιπτώσεις εκφοβισμού (bullying) ποικίλλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Εξουσία και αυτοπεποίθηση: Ο θύτης συχνά αισθάνεται ότι έχει υψηλότερο επίπεδο εξουσίας και αυτοπεποίθησης από το θύμα του.
  2. Αδιαφορία για τα συναισθήματα του άλλου: Συχνά εκδηλώνει έλλειψη συμπόνιας ή ανησυχίας για τον πόνο που προκαλεί στο θύμα του.
  3. Επιθετική συμπεριφορά: Μπορεί να επιδεικνύει φυσική, λεκτική ή ψυχολογική επιθετικότητα απέναντι στο θύμα.
  4. Επαναλαμβανόμενες ενέργειες: Ο θύτης επαναλαμβάνει τη συμπεριφορά του προς το ίδιο θύμα με τον χρόνο.
  5. Κοινωνική απομόνωση: Προκαλεί απομόνωση ή αποκλεισμό του θύματος από το κοινωνικό του περιβάλλον.
  6. Επιθυμία εξουσίας και έλεγχου: Ο θύτης επιδιώκει να εξασφαλίσει εξουσία και έλεγχο επί του θύματος.
  7. Απουσία ενοχής: Συνήθως δεν εκδηλώνει ενοχές για τη συμπεριφορά του.

Τι σημαινει bullying με πιο απλά λόγια από το StopBullying.gr

Ο εκφοβισμός είναι μια επιβλαβής συμπεριφορά, ψυχολογικής, συναισθηματικής ή φυσικής επίθεσης, προς ένα άτομο ή ομάδα. Συχνά είναι επαναλαμβανόμενος. Και πάντα περιλαμβάνει την ανισορροπία δύναμης μεταξύ θύτη και θύματος. Μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Όπως σωματική, λεκτική και κοινωνική κακοποίηση. Το bullying (εκφοβισμός) συνδέεται με τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε ηλικία και περιβάλλον. Το μπούλινγκ συνήθως το συναντάμε στα σχολεία, στον χώρο εργασίας και στο διαδικτυακό περιβαλλόν.

stopbullying.gr

3 είδη και μορφές bullying

  1. Το σωματικό bullying περιλαμβάνει χτυπήματα, κλωτσιές, σπρωξίματα και άλλες μορφές σωματικής επιθετικότητας.
  2. Το λεκτικό bullying περιλαμβάνει τις βρισιές, τα πειράγματα και την λεκτική προσβολή.
  3. Το κοινωνικό bullying, γνωστό και ως σχεσιακή επιθετικότητα. Περιλαμβάνει τον αποκλεισμό ή τον εξοστρακισμό κάποιου από μια κοινωνική ομάδα, τη διάδοση φημών ή κουτσομπολιών και άλλων μορφών χειραγώγησης και ελέγχου.

Το bullying (εκφοβισμός) μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για όσους στοχοποιούνται. Όπως κατάθλιψη, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε σοβαρές περιπτώσεις την αυτοκτονία. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των ατόμων που εμπλέκονται.

Έτσι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του εκφοβισμού. Τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στη συμπεριφορά, τη διάθεση και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Τα παιδιά που υφίστανται bullying (εκφοβισμό) μπορεί επίσης να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, στομαχόπονους και δυσκολία στον ύπνο.

Η πρόληψη του εκφοβισμού συνεπάγεται τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Όπου όλοι θα νιώθουν ότι έχουν αξία και σεβασμό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη θέσπιση σαφών κανόνων και συνεπειών για τη συμπεριφορά εκφοβισμού, την προώθηση θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και την παροχή πόρων και υποστήριξης σε όσους έχουν πληγεί από το bullying (εκφοβισμό).

Αντιμετώπιση σχολικού εκφοβισμού

Τα σχολεία μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη του εκφοβισμού. Εφαρμόζοντας προγράμματα κατά του εκφοβισμού, που διδάσκουν τους μαθητές για τις βλαβερές συνέπειες του εκφοβισμού και που να παρέχουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς.

Οι δάσκαλοι και το προσωπικό μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε συμπεριφορές εκφοβισμού. Και να παρέχουν υποστήριξη σε όσους έχουν πληγεί.

Οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην πρόληψη του εκφοβισμού. Μιλώντας στα παιδιά τους για τις συμπεριφορές του εκφοβισμού, ενθαρρύνοντας θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και διαμορφώνοντας την συμπεριφορά τους με σεβασμό. Είναι σημαντικό οι γονείς να ακούν τα παιδιά τους. Και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους εάν υποψιάζονται ότι το παιδί τους υφίσταται bullying (εκφοβισμό).

Υποστήριξη κατά του Bullying

Εκτός από τις προσπάθειες της σχολικής πρόληψης, είναι σημαντικό να παρέχεται υποστήριξη σε όσους έχουν πληγεί από το bullying (εκφοβισμό). Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υπηρεσίες συμβουλευτικής και θεραπείας, ομάδες υποστήριξης συνομηλίκων και άλλους πόρους, που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να θεραπευτούν και να αναρρώσουν από τις επιπτώσεις του εκφοβισμού.

Συμπερασματικά, το bullying (εκφοβισμός) είναι μια επιβλαβής συμπεριφορά που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για όσους στοχοποιούνται. Η πρόληψη του εκφοβισμού απαιτεί συλλογική προσπάθεια, που περιλαμβάνει σχολεία, γονείς, φροντιστές και την ευρύτερη κοινότητα.

Δουλεύοντας μαζί για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, μπορούμε να βοηθήσουμε στην πρόληψη του εκφοβισμού. Και να προωθήσουμε θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις για όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους.