Σχολικό Bullying: Τι είναι; Κατανοώντας το πρόβλημα του bullying στο σχολείο μπορούμε να προτείνουμε λύσεις για την αντιμετώπιση του

Bullying στο σχολείο και τρόποι αντιμετώπισης του σχολικού bullying
Bullying στο σχολείο και τρόποι αντιμετώπισης του σχολικού bullying

Το σχολικό bullying είναι ο εκφοβισμός που συμβαίνει εντός της σχολικής αυλής και των σχολικών χώρων. Περιλαμβάνει φυσική, λεκτική, και ψυχολογική εκφοβιστική συμπεριφορά μεταξύ μαθητών.

Ο εκφοβισμός στο σχολείο αποτελεί μια σκοτεινή σκιά που επηρεάζει την παιδική και εφηβική ηλικία. Είναι ένα φαινόμενο που αγγίζει την καρδιά της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων. Και έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχολογική και σωματική υγεία των μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετάσουμε την πολυπλοκότητα του προβλήματος του bullying στο σχολείο. Και θα προτείνουμε μέθοδους που μπορούν να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν το σχολικό bullying [εκφοβισμό].

Κύριες μορφές σχολικού bullying

Το bullying στο σχολείο αποτελεί ένα πολύπλοκο φαινόμενο που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Και η κατανόησή του είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση και την πρόληψή του. Οι διάφορες μορφές εκφοβισμού περιλαμβάνουν τον λεκτικό εκφοβισμό, τον σωματικό εκφοβισμό, και τον ψυχολογικό εκφοβισμό. Κάθε μορφή έχει τις δικές της συνέπειες. Αλλά κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η ανασφάλεια που προκαλούν στα θύματα.

Λεκτικός εκφοβισμός στο σχολείο

Ο λεκτικός εκφοβισμός περιλαμβάνει προσβλητικά σχόλια, ψυχολογική πίεση, απειλές, και ύβρεις. Αυτός ο τύπος εκφοβισμού μπορεί να προκαλέσει βαθιές πληγές στην ψυχολογία των παιδιών. Επηρεάζοντας την αυτοεκτίμησή τους και προκαλώντας ψυχικό άγχος. Ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί ψυχολογική πίεση, όπως το να λέει συνεχώς σε ένα άλλο παιδί πόσο ανίκητος είναι σε αθλητικά και πώς “κανείς δεν θέλει να είναι φίλος μαζί του”. Μπορεί να απειλεί ένα άλλο παιδί ότι θα τον βρει έξω από το σχολείο και θα τον χτυπήσει αν δεν του δώσει τα χρήματά του. Λεκτικό bullying είναι και οι ύβρεις και τα υβριστικά σχόλια που μπορούν να είναι συνήθως λεκτικές επιθέσεις σε σχέση με το φύλο, την εθνικότητα, την εμφάνιση, τη σεξουαλικότητα ή άλλα χαρακτηριστικά.

Σωματικός εκφοβισμός στο σχολείο

Ο σωματικός εκφοβισμός συμπεριλαμβάνει φυσική κακοποίηση, όπως χτυπήματα και άλλες βίαιες ενέργειες. Τα θύματα του σωματικού εκφοβισμού όχι μόνο υφίστανται σωματικό τραυματισμό αλλά και ψυχολογική κακοποίηση. Και αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 • Σωματικός Τραυματισμός: Ο σωματικός εκφοβισμός μπορεί να προκαλέσει πραγματικό σωματικό τραυματισμό. Όπως μώλωπες, καρδιολογικά προβλήματα και άλλες σωματικές βλάβες.
 • Ψυχολογική Κακοποίηση: Οι θύματα συχνά βιώνουν σοβαρή ψυχολογική κακοποίηση, καθώς ο σωματικός εκφοβισμός συνδέεται και με συναισθηματικό πόνο και τραύμα.
 • Κοινωνική Απομόνωση: Τα παιδιά που υφίστανται σωματικό εκφοβισμό συχνά απομονώνονται από τους άλλους μαθητές. Καθώς φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν νέα βία.
 • Επιπτώσεις στην Ψυχολογική Υγεία: Ο σωματικός εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει σε έντονο στρες, κατάθλιψη, και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Ψυχολογικός εκφοβισμός στο σχολείο

Ο ψυχολογικός εκφοβισμός από bullying στο σχολείο επικεντρώνεται στην ψυχολογική πίεση, την απομόνωση, τη δυσφήμιση και την απειλητική συμπεριφορά. Αυτός ο τύπος εκφοβισμού μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών. Καθώς χτυπά την αυτοεκτίμησή τους και τους δημιουργεί έντονο στρες.

Κατανοώντας την ουσία αυτών των μορφών εκφοβισμού, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές, τους γονείς, και τους εκπαιδευτικούς για την αναγνώριση των προβλημάτων. Για σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εκφοβισμού στο σχολείο.

Σχολικό bullying: Ποιοι επηρεάζονται;

Ο σχολικός εκφοβισμός επηρεάζει τόσο τα θύματα όσο και τους δράστες. Σε πολλές περιπτώσεις, οι παιδικές κακοποιητικές συμπεριφορές απορρέουν από παράγοντες όπως, οικογενειακό περιβάλλον, κοινωνικές επιρροές και ανάγκη για αναγνώριση.

Καταρχάς, τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού βιώνουν σοβαρές συνέπειες στην ψυχολογική τους υγεία. Οι παιδικές ψυχές που υφίστανται τον εκφοβισμό αντιμετωπίζουν αυξημένο στρες, χαμηλή αυτοεκτίμηση και μπορεί να αναπτύξουν μακροχρόνιες ψυχολογικές δυσκολίες. Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να αφήσει βαθιές πληγές στην ψυχολογία των παιδιών. Προκαλώντας συχνά ανασφάλεια, κατάθλιψη και αυξημένο ψυχικό άγχος.

Εκτός από τα θύματα, οι δράστες του σχολικού εκφοβισμού είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζονται από αυτόν τον φαινομενικά αρνητικό ρόλο. Συχνά, οι δράστες εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά λόγω διαφόρων αιτιών. Όπως οικογενειακά προβλήματα, έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων, ή ανάγκη για αναγνώριση από τους άλλους.

Ναι… Και σε ιδιωτικό σχολείο το bullying

Ο εκφοβισμός συμβαίνει όντως όχι μόνο σε δημόσια αλλά και σε ιδιωτικά σχολεία. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα που υπογραμμίζει την ανάγκη για δράση και ευαισθητοποίηση σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης. Ο εκφοβισμός δεν διακρίνει σε τίποτα τον τύπο του σχολείου. Ανεξάρτητα από το αν μιλάμε για δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, οι συνέπειες για τα παιδιά είναι παρόμοιες και εξίσου σοβαρές.

Στα ιδιωτικά σχολεία, η πίεση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Όπως η ανταγωνιστικότητα ή οι υψηλές προσδοκίες από τους γονείς και τους καθηγητές. Ενώ τα ιδιωτικά σχολεία μπορεί να προσφέρουν εξαιρετική εκπαίδευση, δεν είναι ανώδυνα από τον εκφοβισμό. Και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια ευαισθησία στο ζήτημα αυτό. Ανεξάρτητα από το πού συμβαίνει.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε όλα τα εκπαιδευτικά περιβαλλόντα. Προσφέροντας την κατάλληλη υποστήριξη στα παιδιά και διδάσκοντας τις αξίες της σεβασμού, της ανοχής και της συνεργασίας.

Bullying στο νηπιαγωγείο: Δραστηριότητες και πρόληψη

Ο εκφοβισμός στο νηπιαγωγείο είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που απαιτεί πρόληψη και αντιμετώπιση από πολύ μικρή ηλικία. Η πρόληψη ξεκινά ακόμη και στο νηπιαγωγείο. Και υπάρχουν πολλές δραστηριότητες και προγράμματα που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του εκφοβισμού, σε αυτά τα πρώτα εκπαιδευτικά στάδια.

Δραστηριότητες για την πρόληψη του εκφοβισμού στο νηπιαγωγείο:

 • Εκπαίδευση στον σεβασμό και την ανοχή: Οι νηπιαγωγοί μπορούν να προωθήσουν τις αξίες του σεβασμού και της ανοχής μέσα από δραστηριότητες, παιχνίδια και παραδείγματα. Που επικεντρώνονται στην καλή συμπεριφορά και την καλή σχέση μεταξύ των παιδιών.
 • Δραστηριότητες με διάλογο μεταξύ των παιδιών: Οι παιδαγωγοί μπορούν να προωθήσουν την επικοινωνία και την εξοικείωση μεταξύ των παιδιών. Δραστηριότητες όπως οι κύκλοι συζήτησης για τα συναισθήματα και οι κύκλοι διαλόγου, μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα των παιδιών να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Και να ακούν τα συναισθήματα των άλλων.
 • Παιχνίδια ρόλων: Τα παιχνίδια ρόλων μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του εκφοβισμού και τη σημασία της συνεργασίας και της ανοχής.

Προγράμματα για την πρόληψη του εκφοβισμού στο νηπιαγωγείο:

 • Προγράμματα τύπου “Σχολείο Χωρίς Εκφοβισμό”: Πολλά σχολεία υιοθετούν προγράμματα που βασίζονται στην αρχή του “Σχολείου Χωρίς Εκφοβισμό”. Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πόρους, για την πρόληψη του εκφοβισμού και την προώθηση του σεβασμού.
 • Σχολικές ομάδες συναισθηματικής εκπαίδευσης: Οι ομάδες αυτού του είδους στοχεύουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτο-επίγνωσης και αντιμετώπισης του στρες σε νεαρά παιδιά.

Η πρόληψη του εκφοβισμού στο νηπιαγωγείο είναι σημαντική για τη δημιουργία υγιών σχολικών περιβαλλόντων. Για την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας των παιδιών.

Bullying στο δημοτικό

Ο εκφοβισμός στο δημοτικό αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί εξίσου με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για τα παιδιά στο δημοτικό, προκειμένου να προαγάγουμε την ψυχοκοινωνική τους ευημερία.

Δράσεις για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στο δημοτικό:

 • Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση: Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των γονέων και των παιδιών σχετικά με τον εκφοβισμό είναι θεμελιώδης. Πρέπει να γνωρίζουν τα σημάδια και τις συνέπειες του εκφοβισμού, καθώς και πώς να αντιδρούν σε αυτόν.
 • Δημιουργία πολιτικών κατά του εκφοβισμού: Τα σχολεία πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρές πολιτικές κατά του εκφοβισμού, που να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες διαδικασίες για την αντιμετώπισή του.
 • Στήριξη των θυμάτων: Τα παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση. Οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικοί συμβούλοι πρέπει να είναι διαθέσιμοι για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους.

Προγράμματα και πρωτοβουλίες κατά του εκφοβισμού στο δημοτικό:

 • Προγράμματα αγωγής στη συμπεριφορά: Συνδυάζουν την εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα συμπεριφοράς, συναισθημάτων και αντίδρασης σε περιπτώσεις εκφοβισμού.
 • Εβδομάδα κατά του εκφοβισμού: Σε αυτήν την εβδομάδα, τα σχολεία μπορούν να οργανώσουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της αλληλεγγύης.
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα για τους γονείς: Οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι για τον εκφοβισμό, ώστε να μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο εκφοβισμός στο δημοτικό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών: Σχολείο, γονείς, παιδιά και κοινότητα, όλοι ενωμένοι.

Bullying και από καθηγητές…

Πολλές φορές, ο εκφοβισμός στο σχολείο δεν προέρχεται μόνο από τους μαθητές, αλλά και από τους καθηγητές. Ένα παράδειγμα εκφοβισμού από καθηγητή μπορεί να είναι όταν ένας καθηγητής ασκεί συστηματική ψυχολογική πίεση σε έναν μαθητή.

Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει:

 • Συνεχείς επικρίσεις για την επίδοση του μαθητή στο σχολικό έργο.
 • Επικρίσεις για την εμφάνιση, τη συμπεριφορά ή τα ενδιαφέροντα του μαθητή.
 • Απειλές με αρνητικές συνέπειες, όπως χαμηλούς βαθμούς ή αναφορές στους γονείς.
 • Συχνή απομόνωση ή αγνόηση του μαθητή στην τάξη.
 • Ψυχολογική κακοποίηση με ειρωνείες, επικρίσεις, ή περιφρονητικές σχολικές δραστηριότητες.

Αυτές οι ενέργειες από έναν καθηγητή είναι μόνο επιζήμιες για τον μαθητή. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις με σοβαρότητα. Και να αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές, για έλεγχο και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αλλαγή σχολείου λόγω bullying; Είναι λύση;

Η αλλαγή σχολείου λόγω εκφοβισμού είναι ένα θέμα που αξίζει προσεκτική σκέψη. Πρόκειται για μια επιλογή που μπορεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά δεν αποτελεί πάντοτε την απόλυτη λύση.

Ορισμένα σημαντικά σημεία πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι:

 1. Σοβαρότητα του εκφοβισμού: Πριν αποφασίσετε να αλλάξετε σχολείο, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τη σοβαρότητα του εκφοβισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αλλαγή σχολείου μπορεί να είναι η μόνη επιλογή, εάν η κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη και ο εκφοβισμός είναι εξαιρετικά επιζήμιος για το παιδί.
 2. Συνομιλία με το παιδί: Είναι σημαντικό να συνομιλήσετε με το παιδί σας και να ακούσετε τις ανησυχίες του. Ορισμένα παιδιά μπορεί να προτιμούν να μείνουν στο ίδιο σχολείο και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με υποστήριξη και προστασία από τους γονείς.
 3. Συνεργασία με το σχολείο: Πριν αποφασίσετε για αλλαγή σχολείου, επικοινωνήστε με τη διοίκηση του τρέχοντος σχολείου. Οι σχολικές αρχές πρέπει να είναι ενήμερες για τον εκφοβισμό. Και να λάβουν μέτρα για να τον αντιμετωπίσουν.
 4. Αξιολόγηση του νέου σχολείου: Εάν αποφασίσετε να αλλάξετε σχολείο, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε το νέο σχολείο. Βεβαιωθείτε ότι προσφέρει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Η αλλαγή σχολείου είναι μια σοβαρή απόφαση… Και πρέπει να γίνεται με προσεκτική σκέψη και μετά από διάλογο, με το παιδί σας. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος για το παιδί, όπου μπορεί να αναπτύξει το δυναμικό του, χωρίς φόβο και άγχος.

Καταγγελία για bullying στο σχολείο σε σχολικό σύμβουλο

Οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν πώς να καταγγείλουν περιστατικά εκφοβισμού. Ποια είναι όμως τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν;

Η καταγγελία ενός περιστατικού εκφοβισμού στο σχολείο, σε ένα σχολικό σύμβουλο είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας μαθητής:

 1. Επικοινωνία με το σχολικό σύμβουλο: Το πρώτο βήμα είναι να επικοινωνήσετε με το σχολικό σύμβουλο. Οι σχολικοί σύμβουλοι είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα και να παρέχουν υποστήριξη.
 2. Εξηγήστε τα γεγονότα: Όταν μιλάτε με το σχολικό σύμβουλο, είναι σημαντικό να εξηγήσετε λεπτομερώς τα περιστατικά εκφοβισμού που έχετε βιώσει. Περιγράψτε τι έχει συμβεί, πότε, πού και με ποιους εμπλέκονται.
 3. Παρέχετε αποδείξεις: Εάν έχετε οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία, όπως μηνύματα, φωτογραφίες ή βίντεο που σχετίζονται με τον εκφοβισμό, παραδώστε τα στον σχολικό σύμβουλο.
 4. Συζήτηση για τις ανάγκες και τις ανησυχίες σας: Πέρα από την αναφορά του εκφοβισμού, συζητήστε τις ανάγκες και τις ανησυχίες σας με το σχολικό σύμβουλο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε την κατάλληλη υποστήριξη.
 5. Συνεργασία με το σχολείο: Ο σχολικός σύμβουλος θα συνεργαστεί με το σχολείο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μπορεί να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. Και να συνεργαστεί με τους εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού.

Η καταγγελία στον σχολικό σύμβουλο είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του εκφοβισμού και της προστασίας των μαθητών. Είναι σημαντικό να αναφέρουν τα παιδιά τέτοια περιστατικά για να μπορέσουν να λάβουν την κατάλληλη υποστήριξη.

Μήνυση για bullying στο σχολείο

Σε κάποιες περιπτώσεις, η μήνυση μπορεί να είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Πότε είναι απαραίτητο να καταφύγετε σε αυτό το βήμα;

Η υποβολή μήνυσης για εκφοβισμό στο σχολείο είναι σοβαρό βήμα. Και πρέπει να εξετάζεται με προσοχή. Είναι δυσυχώς απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν άλλα μέτρα αποτυγχάνουν ή όταν ο εκφοβισμός είναι ιδιαίτερα σοβαρός και απειλεί την ασφάλεια και το ψυχοκοινωνικό καλό του μαθητή.

Εδώ είναι ορισμένα κριτήρια όπου η υποβολή μήνυσης ενδέχεται να είναι απαραίτητη:

 1. Σοβαρότητα του εκφοβισμού: Όταν ο εκφοβισμός είναι ιδιαίτερα σοβαρός, με σοβαρές σωματικές ή ψυχολογικές επιπτώσεις στο θύμα, η μήνυση μπορεί να είναι αναγκαία, για να προστατευθεί ο μαθητής από τον νόμο.
 2. Αποτυχία των σχολικών αρχών: Εάν το σχολείο δεν έχει αντιμετωπίσει τον εκφοβισμό επαρκώς ή αγνοεί τα περιστατικά, η μήνυση μπορεί να αποτελέσει το μόνο τρόπο για να δράσουν οι κρατικές αρχές.
 3. Επαναλαμβανόμενοι εκφοβισμοί: Εάν ο εκφοβισμός επαναλαμβάνεται, παρά τις προσπάθειες του σχολείου να τον σταματήσει, η μήνυση μπορεί να είναι αναγκαία για να επιβληθούν περαιτέρω νομικά μέτρα.
 4. Κίνδυνος για το θύμα: Εάν υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος για την ασφάλεια του θύματος, η μήνυση μπορεί να είναι αναγκαία για να προστατευθεί το θύμα από περαιτέρω βλάβη.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να υποβάλετε μήνυση, συνιστάται να συνεργαστείτε με έναν δικηγόρο ή να επικοινωνήσετε με τις τοπικές αρχές. Για να καθοδηγηθείτε σχετικά με τα νομικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Η μήνυση είναι ένα μέσο που πρέπει να χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Και όταν η ασφάλεια του μαθητή είναι σε άμεσο κίνδυνο.

Πώς να αντιμετωπίσετε το bullying στο σχολείο

Το bullying μπορεί να απειλήσει την σωματική ακεραιότητα αλλά ταυτόχρονα την συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών μέσα στο σχολικό περιβάλλον, επηρεάζοντας παράλληλα και τις μαθησιακές τους ικανότητες. Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος τέτοια φαινόμενα και επιθετικές συμπεριφορές είναι να της σταματήσει πριν καν αρχίσουν. Τι εννοούμε με αυτό;

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πραγμάτων – πράξεων  – αντιδράσεων που θα μπορούσαν να γίνονται από την πλευρά των εκπαιδευτικών για να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα. Καθιστώντας το σχολείο, ασφαλές για όλα τα παιδιά.

Η εκπαίδευση των δασκάλων / καθηγητών και όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, μαζί με την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα bullying για την πρόληψη και αποτροπή βίαιων συμπεριφορών στα σχολεία, φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα για σκέψη και συζήτηση εντός των σχολικών μονάδων.

4 δραστηριότητες που μπορούν να διδάσκουν τα παιδιά κατά του bullying στο σχολείο

Το σχολείο δεν χρειάζεται απαραίτητα κάποιο επίσημο πρόγραμμα ώστε να είναι σε θέση να αποτρέψει βίαιες συμπεριφορές. Μπορεί να συμπεριλάβει στο σχολικό πρόγραμμα απλές δράσεις και δραστηριότητες, που διδάσκουν τα παιδιά σχετικά με το bullying, όπως:

 • Έρευνα στο διαδίκτυο στα πλαίσια του μαθήματος.
 • Παρουσιάσεις εντός του σχολείου με θέμα την αποτροπή του bullying.
 • Συζητήσεις – Εκθέσεις με σχετικά θέματα πχ  βίαιη συμπεριφορά , αναφορά περιστατικών βίας εντός της σχολικής μονάδας.
 • Οι προεκτάσεις του bullying μέσα από μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, όπως π.χ μια θεατρική παράσταση.

Οι παραπάνω δράσεις θα βοηθήσουν όλα τα παιδιά να κατανοήσουν σε βάθος την σπουδαιότητα του φαινομένου και την σημασία που έχει η αποτροπή περιστατικών βίας, ανάμεσα στους μαθητές.


10 τρόποι αντιμετωπισης του σχολικού εκφοβισμού στο γενικοτερο πλαίσιο πρόληψης του bullying στο σχολείο

Η πρόληψη του εκφοβισμού στο σχολείο είναι ένα σημαντικό έργο που απαιτεί τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονέων και των μαθητών.

Παρακάτω δίνουμε 10 απλά βήματα πρόληψης του εκφοβισμού στο σχολείο:

 1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση: Παρέχετε στους μαθητές, τους γονείς και το προσωπικό του σχολείου πληροφορίες για τον εκφοβισμό. Τι είναι και πώς επηρεάζει τους ανθρώπους. Η ευαισθητοποίηση είναι το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 2. Δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος: Διασφαλίστε ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλές και φιλικό. Προωθήστε τον σεβασμό και τη αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών.
 3. Εποπτεία: Οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικοί επόπτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να παρατηρούν τη συμπεριφορά των μαθητών στο σχολείο και στο προάυλιο.
 4. Ενθάρρυνση ανοιχτής επικοινωνίας: Καλέστε τους μαθητές να μιλούν ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Διασφαλίστε ότι υπάρχουν μηχανισμοί αναφοράς προβλημάτων.
 5. Εκπαίδευση σε δεξιότητες κοινωνικής συνοχής: Παρέχετε στους μαθητές εκπαίδευση σε δεξιότητες όπως η επίλυση συγκρούσεων, η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ τους.
 6. Καθοδήγηση: Παρέχετε ατομική καθοδήγηση στους μαθητές που είναι εμπλεκόμενοι στον εκφοβισμό ή που είναι θύματα bullying.
 7. Προγράμματα κατά του εκφοβισμού: Δημιουργήστε και υλοποιήστε προγράμματα κατά του εκφοβισμού, που θα περιλαμβάνουν την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την επικοινωνία.
 8. Συμμετοχή των γονέων: Καλέστε τους γονείς να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του σχολείου και να είναι ενεργοί εταίροι στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού.
 9. Δημιουργία αντι-εκφοβιστικού κανονισμού: Δημιουργήστε έναν αντι-εκφοβιστικό κανονισμό και εφαρμόστε τον αυστηρά στο σχολείο.
 10. Αξιολόγηση και βελτίωση: Αξιολογείτε τα προγράμματα πρόληψης του εκφοβισμού και βελτιώνετέ τα συνεχώς, με βάση την αποτελεσματικότητά τους.

Η πρόληψη του εκφοβισμού απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αφοσίωση από την εκπαιδευτική κοινότητα. Μόνο τότε μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για τους μαθητές, όσο και για το σχολικό περιβάλλον.