Ψυχολόγος για Bullying – Εκφοβισμός: Οδηγός Επιλογής και Υποστήριξης

Ψυχολόγος για Bullying - Εκφοβισμό
Ψυχολόγος για Bullying – Εκφοβισμό

Το bullying, γνωστό και ως εκφοβισμός, αποτελεί ένα φαινόμενο με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα σε σχολεία και πανεπιστήμια. Ακόμα και στο εργασιακό περιβάλλον. Οι αρνητικές συνέπειες του bullying στην ψυχολογία και την κοινωνική ζωή των θυμάτων είναι σημαντικές και είναι απαραίτητη η υποστήριξη των θυμάτων, από ειδικούς ψυχολόγους.

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο Ψυχολόγο για το Bullying που βιώνετε;

Κριτήρια και Συμβουλές

Η αντιμετώπιση του bullying απαιτεί όχι μόνο την υποστήριξη μας, ως κοινότητα, αλλά και την επαγγελματική καθοδήγηση από έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Η επιλογή του κατάλληλου επαγγελματία δεν είναι απλώς θέμα προτίμησης…. Είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος με τον σωστό και ειδικευόμενο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Παρακάτω αναλύονται εν τάχει 5 κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη διαδικασία επιλογής του κατάλληλου ψυχολόγου ή ψυχιάτρου:

 1. Εξειδίκευση και Εμπειρία: Ένας ψυχολόγος με εξειδίκευση στην παιδική και εφηβική ψυχολογία διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες για την αντιμετώπιση περιστατικών bullying σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, η εμπειρία του ψυχολόγου σε παρόμοιες περιπτώσεις, μπορεί να εμπνεύσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Και εν τέλει, να βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος του εκφοβισμού, με μεγαλύτερη επιτυχία.
 2. Προσέγγιση και Μέθοδοι: Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση του ψυχολόγου είναι ουσιαστικής σημασίας. Ορισμένοι ψυχολόγοι υιοθετούν προσεγγίσεις που εστιάζουν στην αλλαγή συμπεριφορών [γνωσιακή συμεπριφορική]. Ενώ άλλοι επικεντρώνονται στην εξερεύνηση των ψυχολογικών αιτιών της συμπεριφοράς [ψυχαναλυτική προσέγγιση]. Επιλέξτε μια προσέγγιση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και τις πεποιθήσεις σας.
 3. Προσωπική Χημεία: Η σχέση μεταξύ εσάς και του ψυχολόγου είναι κρίσιμης σημασίας. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα. Και να είστε σε θέση να επικοινωνείτε ανοιχτά με τον επαγγελματία. Μια αρχική συνάντηση μπορεί να σας βοηθήσει να κρίνετε την αλληλεπίδρασή σας και την “επαγγελματική συμβατότητα” του με εσάς.
 4. Κόστος και Διαθεσιμότητα: Ενημερωθείτε για το κόστος των συνεδριών πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Βεβαιωθείτε ότι το κόστος ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας. Μην κάνετε καμμία έκπτωση στον εαυτό σας, λόγω κόστους. Ο εαυτός σας αξίζει τα μέγιστα…. Φερθείτε του καλά…. Επιπλέον, επιλέξτε έναν ψυχολόγο με διαθεσιμότητα που να ταιριάζει στο δικό σας πρόγραμμα. Ρωτήστε τον για τις ώρες και τις ημέρες που δέχεται ραντεβού. Καθώς, η συνεχής υποστήριξη είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 5. Συστάσεις και Αξιολογήσεις: Ζητήστε συστάσεις από φίλους, οικογένεια ή τον οικογενειακό σας ιατρό. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε κριτικές και αξιολογήσεις για τον ψυχολόγο, προτού κάνετε την τελική σας επιλογή.

Με βάση τα παραπάνω, η επιλογή ενός ψυχολόγου για την αντιμετώπιση του bullying είναι μια σημαντική και προσωπική απόφαση. Και απαιτεί προσεκτική σκέψη και έρευνα. Με την κατάλληλη υποστήριξη, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του bullying με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ψυχολόγος για Bullying: Τι να περιμένετε από την συνεργασία σας με έναν ψυχολόγο

Ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας μπορεί να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν από το bullying. Ακολουθούν περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες για το τι πρέπει να περιμένετε από τη συνεργασία σας με έναν ψυχολόγο:

 • Κατανόηση και Διαχείριση Συναισθημάτων: Ο ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Όπως π.χ το άγχος, η θλίψη, ο φόβος, ο θυμός και η ντροπή. Μέσα από διάφορες τεχνικές και συνεδρίες, θα μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε αυτά τα συναισθήματα με πιο υγιή και αποτελεσματικό τρόπο.
 • Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Αυτοεκτίμησης: Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας. Τα οποία ενδέχεται να έχουν πληγεί λόγω του bullying. Μέσω συνεδριών και ασκήσεων, θα ενισχύσετε την εσωτερική σας δύναμη και αυτογνωσία.
 • Βελτίωση Δεξιοτήτων Επικοινωνίας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων: Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας εκπαιδεύσει σε δεξιότητες επικοινωνίας και αντιμετώπισης καταστάσεων. Οι οποίες είναι ζωτικές, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του bullying. Θα μάθετε πώς να αναγνωρίζετε και να αντιδράτε σε δύσκολες καταστάσεις με αυτοπεποίθηση και σύνεση.
 • Ανάπτυξη Μηχανισμών Άμυνας και Αντιμετώπισης: Μέσω της συνεργασίας με τον ψυχολόγο, θα εργαστείτε για την ανάπτυξη υγιών μηχανισμών άμυνας και αντιμετώπισης του bullying. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκμάθηση τεχνικών αυτοπροστασίας και την ανάπτυξη ενός θετικού τρόπου αντιμετώπισης του bulying.
 • Επεξεργασία Τραυματικών Εμπειριών: Ο ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να εργαστείτε σε τυχόν τραυματικές εμπειρίες που σχετίζονται με το bullying. Μέσω συνεδριών θα εξερευνήσετε τις συνέπειες του παρελθόντος. Και θα εργαστείτε για την αντιμετώπισή τους, με ένα πιο υγιή τρόπο.
 • Πρόληψη Μελλοντικών Περιστατικών: Τέλος, ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για να αποφύγετε μελλοντικά περιστατικά bullying. Μέσω συζητήσεων και ασκήσεων, θα αναπτύξετε στρατηγικές πρόληψης και αυτοπροστασίας κατά του εκφοβισμού.

  Επιπρόσθετες συμβουλές για μια πιο επιτυχημένη συνεργασία με ένα ψυχολόγο, κατά του εκφοβισμού

  Εκτός από τις προηγούμενες συμβουλές, υπάρχουν και άλλες πρακτικές που μπορούν να συμβάλουν σε μια πιο επιτυχημένη συνεργασία με έναν ψυχολόγο κατά του εκφοβισμού:

  • Ειλικρίνεια: Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον ψυχολόγο σας, σχετικά με τις εμπειρίες σας και τα συναισθήματά σας. Η ειλικρίνεια επιτρέπει στον επαγγελματία να κατανοήσει καλύτερα την κατάστασή σας και να προσαρμόσει τη θεραπεία ανάλογα.
  • Ενεργό Συμμετοχή: Η θεραπεία είναι μια συνεργατική διαδικασία. Είναι σημαντικό να συμμετέχετε ενεργά στις συνεδρίες. Και να θέτετε ερωτήματα στον ψυχολόγο σας. Η ενεργή συμμετοχή σας ενισχύει τη διαδικασία θεραπείας και μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.
  • Υπομονή: Η αλλαγή δεν συμβαίνει πάντα γρήγορα. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να δείτε αποτελέσματα από τη θεραπεία. Μην απογοητεύεστε αν δεν δείτε άμεση βελτίωση. Η συνεργασία με έναν ψυχολόγο απαιτεί αφιέρωση χρόνου και ενέργειας. Αλλά οι αλλαγές που θα προκύψουν είναι συχνά διαρκείς και ριζικές.
  • Ακολουθία Θεραπευτικού Σχεδίου: Είναι σημαντικό να τηρείτε το θεραπευτικό σχέδιο που θα σας δοθεί από τον ψυχολόγο. Αυτό περιλαμβάνει την τήρηση των συνεδριών, την ακολούθηση των συμβουλών και την εφαρμογή των τεχνικών που σας διδάσκονται.
  • Συνεχής Αξιολόγηση: Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι σημαντικό να επανεκτιμάτε την πρόοδό σας και να συζητάτε τυχόν ανησυχίες με τον ψυχολόγο σας. Μια συνεχής αξιολόγηση της διαδικασίας θεραπείας, επιτρέπει την προσαρμογή του θεραπευτικού πλάνου, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

  Πότε θα χρειαστεί να αναζητήσετε επιπλέον υποστήριξη;

  Πέρα από τη συνεργασία με έναν ψυχολόγο, υπάρχουν περιστάσεις όπου μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε επιπλέον υποστήριξη:

  • Συμβουλευτική γονέων: Η συμβουλευτική γονέων μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο. Ειδικά όταν το παιδί σας αντιμετωπίζει bullying. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες συμβουλές, για το πώς να υποστηρίξετε καλύτερα το παιδί σας και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.
  • Σχολικός ψυχολόγος: Εάν το bullying συμβαίνει στο περιβάλλον του σχολείου, η συνεργασία με έναν σχολικό ψυχολόγο, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Ο σχολικός ψυχολόγος μπορεί να συνεργαστεί με το σχολείο για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του bullying.
  • Νομική συμβουλή: Σε περιπτώσεις που το bullying είναι ιδιαίτερα σοβαρό ή συνεχίζεται παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισής του, ενδέχεται να χρειαστεί να αναζητήσετε νομική συμβουλή. Ένας δικηγόρος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του εαυτού σας ή του παιδιού σας.

  Το bullying μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογική και κοινωνική ζωή ενός ατόμου. Η αναζήτηση υποστήριξης από έναν ψυχολόγο μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συναισθημάτων που προκαλεί το bullying και στην ανάπτυξη μηχανισμών άμυνας για το μέλλον.

  Βρείτε ψυχολόγο για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού – bullying, μέσα από την λίστα μας με τους ειδικούς Ψυχολóγους κατά του Εκφοβισμού

  Κάντε το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση του εκφοβισμού – bullying σήμερα! Βρείτε έναν ειδικευμένο ψυχολόγο που μπορεί να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτήν την πρόκληση.

  Εξερευνήστε τη λίστα μας με ειδικούς ψυχολόγους κατά του εκφοβισμού. Και επιλέξτε τον κατάλληλο επαγγελματία για να σας στηρίξει στον δρόμο της ανάρρωσης και της αυτοεκτίμησης. Μην αφήνετε τον εκφοβισμό να σας επηρεάζει αρνητικά! Αναζητήστε βοήθεια τώρα για ένα καλύτερο αύριο.

  psychologist-list-banner