Όταν το παιδί μου δέχεται bullying ή κάνει bullying. Στρατηγικές στήριξης και αντιμετώπισης των παιδιών, από την πλευρά του “θύτη” και του “θύματος”

Το παιδί μου δέχεται bullying ή κάνει bullying: Πως το αντιμετωπίζω;
Το παιδί μου δέχεται bullying ή κάνει bullying: Πως το αντιμετωπίζω;

Όταν το παιδί μου δέχεται bullying, ως θύμα ή κάνει bullying, ως εκφοβιστής, κινδυνεύει να βιώσει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τη γενική ευημερία του. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να παρέχουμε υποστήριξη στα παιδιά που εμπλέκονται σε bullying (εκφοβισμό). Για να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πολύ αρνητικής εμπειρίας του εκφοβισμού και να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβη.

Παρακάτω θα εξετάσουμε στρατηγικές στήριξης και αντιμετώπισης του παιδιού μας, είτε βρίσκεται στη θέση του θύματος, είτε του θύτη. Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τον εκφοβισμό και να προσφέρετε στα παιδιά την υποστήριξη που χρειάζονται. Για να αναπτύξουν υγιείς και ασφαλείς σχέσεις στο σχολικό περιβάλλον. Και αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

“Το παιδί μου δέχεται bullying” – Υποστήριξη παιδιών που υφίστανται bullying (εκφοβισμό)

Τα παιδιά που υφίστανται bullying (εκφοβισμό) συχνά νιώθουν απομονωμένα. Με ντροπή και αδυναμία. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη. Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να τους παρέχουμε συναισθηματική υποστήριξη. Και επιβεβαίωση με πρακτικές λύσεις που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη παιδιών που υφίστανται bullying (εκφοβισμό)

Ακούστε και επικυρώστε: Τα παιδιά που υφίστανται bullying (εκφοβισμό) πρέπει να γνωρίζουν ότι ακούγονται και κατανοούνται. Ως φροντιστής, γονέας ή δάσκαλος, είναι σημαντικό να ακούτε τις ανησυχίες τους. Να επικυρώνετε τα συναισθήματά τους και να τους παρέχετε ενσυναίσθηση και υποστήριξη.

Ενθαρρύνετε την αναφορά: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναφέρουν περιστατικά εκφοβισμού σε έναν έμπιστο ενήλικα. Όπως π.χ δάσκαλο, γονέα ή σύμβουλο. Αυτό τους βοηθά να αισθάνονται ενδυναμωμένοι. Και δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια.

Προσφέρετε πρακτικές λύσεις: Παρέχετε πρακτικές λύσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το bullying (εκφοβισμό). Όπως η αποφυγή του εκφοβισμού με τη χρήση “διεκδικητικής επικοινωνίας” ή η αναζήτηση υποστήριξης από φίλους και οικογένεια.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα παιδιά που υφίστανται bullying (εκφοβισμό) μπορεί να χρειαστούν επαγγελματική βοήθεια. Για να αντιμετωπίσουν καλύτερα και τις συναισθηματικές επιπτώσεις της εμπειρίας του εκφοβισμού. Ενθαρρύνετέ τα να ζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή έναν σύμβουλο.

“Το παιδί μου κάνει bullying” – Υποστήριξη παιδιών που εκφοβίζουν (bully άτομα)

Τα παιδιά που εκφοβίζουν χρειάζονται επίσης υποστήριξη. Καθώς μπορεί να παλεύουν με υποκείμενα ζητήματα που συμβάλλουν στη συμπεριφορά τους. Όπως π.χ χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος ή έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα. Και να τους παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη για να αποτρέψουμε περαιτέρω βλάβη στον εαυτό τους και στους άλλους.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη παιδιών που εκφοβίζουν:

Αντιμετωπίστε την bully συμπεριφορά: Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά εκφοβισμού τους. Και να τους ξεκαθαρίσετε ότι αυτή δεν είναι αποδεκτή. Παρέχετε τις συνέπειες για τη bully συμπεριφορά και συνεργαστείτε με το παιδί για να αναπτύξετε στρατηγικές ώστε να αποτρέψετε το να ξανασυμβεί αυτή η άσχημη συμπεριφορά.

Κατανοήστε τη βασική αιτία: Τα παιδιά που εκφοβίζουν μπορεί να παλεύουν με υποκείμενα ζητήματα που συμβάλλουν στη συμπεριφορά τους. Όπως π.χ μια δύσκολη ζωή στο σπίτι, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων. Η κατανόηση της βασικής αιτίας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της bully συμπεριφοράς.

Παρέχετε θετική ενίσχυση: Ενθαρρύνετε θετικές συμπεριφορές. Και παρέχετε θετική ενίσχυση για την καλή τους συμπεριφορά. Επαινέστε το παιδί που δείχνει ενσυναίσθηση, καλοσύνη και σεβασμό προς τους άλλους.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα παιδιά που εκφοβίζουν μπορεί να χρειαστούν επαγγελματική βοήθεια. Για να αντιμετωπίσουν άμεσα τα υποκείμενα ζητήματα και να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβη στον εαυτό τους και στους άλλους. Ενθαρρύνετέ τα να ζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή έναν ψυχολόγο.